Een groot deel van de buitengebieden rond onze bebouwde omgeving is geen eigendom van boeren, maar van gemeentes, bedrijven en instellingen zoals waterschappen en natuurbeschermingsorganisaties. Deze grondbezitters zijn niet gericht op hoge productie per hectare. Ze hebben doorgaans ook niet de expertise voor optimaal management. Stichting De Stadsboer is in het jaar 2000 opgericht om zulke gronden te beheren met behulp van biologische landbouwmethoden, en zo een bijdrage te leveren aan duurzaam behoud van klassieke cultuurlandschappen.

Frits Bevort van het adviesbureau Natuurbouw (en voorzitter van de stichting) ziet deze buitenzones als een flexibele schil rond onze steden en dorpen. Nu laten projectontwikkelaars en gemeenten vaak maïs zaaien op gronden die gekocht zijn voor nieuwe bestemmingsplannen. Hij signaleert monoculturen, overbemesting en chemische bestrijding. Terwijl deze gronden ook ingezet kunnen worden om de diversiteit van bloemen en insekten te bevorderen. Met groenbemesters zoals rogge, haver, gerst. Met grote of kleine grazers. Maak er een biologisch stadsrandpark van, vriendelijk voor wandelaars en fietsers.

Voor grondeigenaren kan Stichting De Stadsboer het beheer tijdelijk overnemen. Dat wordt contractueel vastgelegd, zodat er geen pachtverhouding ontstaat. Onderdeel van het beheer kan ook voorlichting aan belanghebbenden en onwonenden zijn, alsmede samenwerking met diverse natuur- en landschapsorganisaties.

  • een aantrekkelijke buitengebied
  • terugkeer van biotopen (bloemen, vlinders, insecten, kleinwild)
  • biologische landbouw bij de stad, de stad dichterbij de landbouw
  • aanbod van lokale biologische producten
  • schonere grond
  • extra recreatieve ruimte

Stichting De Stadsboer werkt samen met een aantal landgoedeigenaren die willen omschakelen naar biologische landbouw op hun gronden en met de Gemeente Breda die braakliggende terreinen en voormalige landbouwgronden biologisch wil beheren.