Kops Plateau - zicht op de Ooij

Op de stuwwal aan de Waal bij Nijmegen ligt het Kops Plateau. Het is een stuk grond aan de rand van een 19e eeuwse uitbreidingswijk van de stad, op een unieke lokatie die van historisch belang is. Uit opgravingen blijkt dat dit hoge plateau onder andere bewoond is door Bataven, Romeinen en voordien weer andere volken. De sporen gaan terug tot 2000 voor Christus.

Het plateau dankt zijn huidige naam waarschijnlijk aan een boerderij die daar in de 19e eeuw stond, de Kopse Hof. Daar herinnert alleen het bakhuisje bij de appartementen nog aan, en de oude lindenlaan die leidt naar vier grote lindebomen bij het uitzichtpunt: de vier apostelen.

Het plateau (afgezien van de plek waar eens de hof stond) is waarschijnlijk al sinds halverwege de 19e eeuw bezit van de familie Marggraff, thans de Marggraff Stichting. Om een duurzame bestemming te vinden die recht doet aan de historische betekenis van deze heuveltop en rekening houdt met het belang als wandelgebied voor omwonenden heeft Frits Bevort van Natuurbouw eind 2013 enkele belangstellenden gevraagd bestuurder te worden van de Stichting Kops Plateau. Deze stichting ontplooide activiteiten met een budget dat ter beschikking werd gesteld door de Marggraff Stichting.

In 2015 zijn vervolgens een slordige 120 studenten van de hogeschool Van Hall Larenstein (zie interview in VVA Magazine) aan de slag gegaan om plannen te maken voor het domein. Wat is een goed idee? Maken we er een park van, een recreatieruimte, een historische leerlocatie? Is het de moeite waard om de Romeinse villa van Drusus opnieuw op te bouwen, met het kasteel bij Guédelon als voorbeeld? Dat bouwproject is een langlopend leertraject waar de kennis van talloze oude ambachten wordt overgedragen aan jonge gezellen. Het leek Bevort een inspirerend voornemen om een vergelijkbaar project in Nijmegen op te zetten. De plannen zijn voorgelegd aan bewoners van naburige wijken.

Er was weliswaar belangstelling bij diverse overheden, maar een project op het Kops Plateau kreeg geen prioriteit en daarom richtten de bestuurders van de Stichting Kops Plateau hun aandacht uiteindelijk op andere kwesties. De Marggraff Stichting ziet het nu als wandelgebied.